Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur du ruvar ägg naturligt

När du har dina ägg måste du bestämma dig för om du vill ruva dem under en höna eller i en äggkläckare. För att ruva ägg naturligt måste du har en höna som är beredd att sitta på äggen i tre hela veckor. Det är en s.k. sittande eller “liggsjuk” höns. Om hönsen levde helt utan mänsklig inverkan skulle de förmodligen börja ruva när de fått ihop ungefär ett dussin ägg. Om du har många ägg eller värper för att sälja kycklingar kan det vara värt att använda en äggkläckare.

En höna sitter på ägg i en Eglu Classic

Två höns sitter på ägg i en Eglu Classic

Vissa raser är mer “ruvvänliga” än andra. Till uppfödares förtret är viljan att ruva på ägg någonting som avlats bort från de flesta moderna hönsraser eftersom ruvande hönor inte värper, vilket betyder perioder utan produktion för bönderna. Raser som gärna ruvar är t.ex.: asil, barnevelder, brahma, kochin, delaware, dominikan, dorking, faverolle, holländsk dvärg, japanska dvärghöns, jersey giant, maran, new hampshire, gammal engelsk stridshöna, orpington, holländsk vithätta, plymouth rock, rhode island red, silkeshöns, sussex, welsummer och wyandotte. Om du har en modern ras hemma som inte avlats för sin förmåga att värpa rekommenderar vi inte att du försöker ruva någon annans ägg. Även om hon till att börja med verkar vara okej med det kan det vara så att hon ger upp innan äggen kläckts.

En silkeshöna sitter i sitt värprede

En silkeshöna med sina nykläckta kycklingar

Hur du får dina höns att ruva
Om du gillar idén att ruva äggen naturligt och du har rätt sorts höna måste du se till att hon vill ruva. Du kan uppmuntra en höna genom att lägga konstgjorda ägg i redet under en längre period. Lägg flera stycken i redet och lämna dem där. Din höna kommer då kanske tillbringa mer och mer tid i redet, och till slut kanske ligga där 24 timmar om dygnet, redo att ruva. Då är det bara att byta ut de konstgjorda äggen mot riktiga!

Konstgjorda ägg ser och känns precis som riktiga ägg, och kan användas för att luta en höna att ruva.

Konstgjorda ägg ser och känns precis som riktiga ägg, och kan användas för att lura en höna att ruva.

Hönan kommer ta hand om äggen
När hönan har börjat ruva kommer hon vara väldigt beskyddande över äggen och försöka bli av med potentiella faror och rovdjur (t.ex. du) och hindra andra höns från att värpa i redet. Om du närmar dig redet eller försöker plocka upp henne kommer hon ge ifrån sig arga kluckande ljud och försöka picka på dig.

En ruvande höna sitter i sitt rede

En ruvande höna sitter i sitt rede

Äggen kommer börja utvecklas när hönan sätter sig på dem, och betyder att de kommer kläckas tillsammans. Hönan kommer regelbundet vända äggen under ruvningstiden för att se till att embryot inte fastnar i skalmembranet, att gaser flyttas och att temperaturen är jämn. Hönan sitter på äggen i 21 dagar och kommer bara lämna redet under kortare perioder (ungefär 20 minuter) för att äta, dricka och röra på sig.

Efter 18 dagar kommer kycklingarna picka sig ut ur skalet. Du kommer kanske märka att kluckar för att uppmuntra dem att komma ut. Det tar kycklingen ungefär tre dagar att ta sig ut ur skalet.

Kommentarer

Margareta, 19 juli 2022

Vi fick förra veckan 13 kycklingar ut 13 ruvade ägg som vi hittade under vår virkeshanterings ute! Nu bor hela stora familjen inne i hönshuset. Är 100% vanligt?? Vad är snittet?


Mari, 3 april 2021

Om hönan ruvar i ett rede som sitter en dryg halvmeter upp, kan man flytta ner hela ekipaget och i så fall när?


Claire, 12 maj 2020

Hej, har Hedemora höns som gillar att ruva. Just nu ligger en på 19 ägg, 12:e dagen - hon har alldeles för mycket besök av sina kusiner! Svårt att veta vilka som funnits där längst. Är det vanligt att de andra hönsen insisterar på att värpa i samma rede. Tacksam för svar!


Eva, 26 april 2020

Ska man täcka över äggen under tiden som hönan lämnar de för att behålla värmen? Tack för svar


Cenneth, 8 juli 2019

Kan bara tillägga att just enbart spika fast 21 ruvningsdagar inte helt riktigt,tiden kan variera ett par dag.åt ena eller andra hållet,så ge inte upp direkt vid 21 dar