Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Sjukdomar


Gerbiler är naturligt väldigt robusta, och blir sällan sjuka. De drabbas heller inte i någon större utsträckning av vanliga sjukdomar. Om din gerbil dock blir sjuk eller verkar hängig är det bäst att ta med hen till veterinären för att få diagnos och behandling.


Här är några saker som gerbiler ibland kan drabbas av:

A Poorly Gerbil

Anfall
Vissa gerbiler får anfall. I de flesta fall handlar det om stress, t.ex. att vara i märkliga utrymmen eller plockas upp för ofta, och oftast drabbar detta unga gerbiler. Symptomen börjar med små ryckningar, att öronen vänds bakåt och att gerbilen dreglar. Om det händer är det bäst att genast sätta tillbaka hen i buren och se till att hålla er stilla och tysta. Efter ett par minuter bör gerbilen ha lugnat sig och gått tillbaka till sitt normala tillstånd. Gerbiler växer vanligtvis ifrån dessa problem, och de blir mer och mer ovanliga desto äldre gerbilen blir. Om du funderar på att föda upp gerbiler är det dock bästa att inte avla från individer som lätt blir stressade, eftersom det är en ärftlig egenskap. Det kan vara stressande att som ägare uppleva dessa anfall, men om du bara ser till att din gerbil får återhämta sig brukar det inte vara några problem. Det finns tillfällen då gerbiler tyvärr dött av ett anfall, men det är väldigt ovanligt och kan ha orsakats av andra omständigheter, som en hjärntumör.


Orolig nos
Detta är en ganska vanligt tillstånd, och någonting som är lätt att behandla. I de flesta fall handlar det om allergier. Gerbiler kan lätt irriteras av de aromatiska oljor som finns i cederträ, och ibland också tall och gran. Att använda asp- eller pappersströ i buren är bättre för gerbiler med allergier. En annan orsak till en rinnande och irriterad nos kan också vara staphylococci bacilli, en bakterie som kan behandlas med antibiotika hos veterinären. Gerbiler som bor i bur kan också få irriterad nos eftersom de ofta tuggar och biter på gallret till buren, vilket leder till att de gnuggar av all päls runt nosen. Om du märker att din gerbil gör detta kan det vara bättre att flytta hen till en bur utan galler.


Irriterade ögon
Lyckligtvis är detta inte vanligt hos gerbiler. En av orsakerna kan vara sågspån som kan fastna i membranet på ögat och orsaka irritation. Gerbiler kommer då producera stora mängder röd “sömn”, en utsöndring från ögat. Behandling brukar inkludera antibiotika-droppar från veterinären.


Irriterade öron
Detta kan resultera från överdriven rengöring, men kan också orsakas av kvalster. Kvalster kan behandlas med olika läkemedel som säljs i djuraffärer, men om det är väldigt mycket kvalster kan du behöva åka till veterinären. Gerbiler kan ibland ha godartade knölar på öronen som kan växa väldigt fort. Det kan se ut lite som rosa blomkål. Om gerbilen river på det när hen rengör sig kan det också börja blöda. Dessa bölder är vanligtvis ofarliga och behöver inte tas bort, såvida de inte blockerar öronkanalen.


Svansförlust
Som vi nämnt tidigare är gerbilers svansar väldigt ömtåliga och om du inte är försiktigt kan toppen ramla av. Ibland lämnas bara benet kvar. Även om det inte ser så trevligt ut kommer benet torka och sen falla bort av sig själv efter ett par dagar, och såret läker naturligt. Det finns fall då hela svansen ramlar av. Om det händer är det bäst att åka till veterinären för att se till att skadorna inte är allvarliga. Gerbilen kommer snabbt lära sig leva utan svansen, och kommer knappt märka av skadan.


Luftvägsproblem
Gerbilen kan få en väldigt livlös päls och du kan märka att andningen är ansträngd, ibland med små klickljud. Det är då väldigt viktigt att snabbt ta med hen till veterinären för att få behandling i form av antibiotika. Om det behandlas tidigt finns det stor chans att din gerbil snabbt blir frisk igen.


Diarré
Diarré är väldigt allvarligt och måste undersökas genast eftersom det kan vara ett tecken på Tyzzers sjukdom. Se till att snabbt isolera en gerbil som drabbats av diarré, och ta med hen till veterinären så att alla dina gerbiler kan behandlas med antibiotika. Infektionen som kan orsaka dessa problem sprids väldigt lätt. Allting som kommit i kontakt med gerbiler, inklusive dina händer, måste rengöras noggrant och desinfekteras. Alla gerbiler med Tyzzers sjukdom kommer inte drabbas av diarré, eftersom det bara är ett av många symptom. Andra orsaker till diarré kan vara listeria eller salmonella. Dessa bör behandlas på samma sätt som Tyzzers, och båda kan föras över till människor och kan vara väldigt allvarliga, så om du märker att din gerbil har diarré är det alltid bäst att direkt ta med hen till veterinären.


Kvalster och löss
Lyckligtvis är dessa väldigt ovanliga. Vanlig orsaker är infekterade blödningar, mat eller andra djur. Du kan nu köpa kvalstermedel i många djuraffärer som kan appliceras direkt på huden och är säkert att använda. Det finns också medel som används för att rengöra buren. Om du inte lyckas bli av med skadedjuren, eller om det är väldigt allvarligt, är det bäst att kontakta veterinären.


Öronproblem
Detta är vanligare hos äldre gerbiler, och känns igen genom att gerbilen håller huvudet lutat åt ena hållet. Det orsakas framför allt av en cysta i örat som kallas cholesteatoma. Dessa cystor är vanliga hos gerbiler och går inte att behandla. Det kroniska tillstånd som orsakas av dessa cystor då gerbilen förlorar balansen och går runt i cirklar med huvudet i en märklig vinkel kan dock behandlas med antibiotika, eftersom det egentligen orsakas av en infektion snarare än själva cystan. I de flesta fall kvarstår lutningen på huvudet, men din gerbil kommer anpassa sig till detta och kommer njuta av livet precis som vanligt, men det är viktigt att det behandlas.


Stroke
Precis som hos människor är detta mycket vanligare hos äldre gerbiler. Det känns igen genom förlamning eller svaghet på ena sidan av kroppen. Den bästa behandlingen är att försöka göra gerbilen så bekväm som möjligt, se till att hen är varm och ta med hen till veterinären så fort som möjligt. I vissa fall följer ytterligare en stroke snabbt efteråt, och hen kan dö. Gerbiler kan återhämta sig efter en stroke, och i många fall sker det utan någon som helst skillnad i livskvalitet. Det viktigaste är dock att se till att ditt husdjur får mat och vatten tills hen återhämtas sig tillräckligt för att kunna äta och dricka själv.


Doftkörteltumör
Om du tittar på din gerbils mage kommer du se att det finns en stor torr bit hud. Den kallas för doftkörteln och ger ifrån sig en doft som gerbiler använder för att markera sitt revir. Mer dominanta gerbiler kommer ses gnugga sina magar på alla saker i hemmet. Ibland kan körteln får små sår på sig eller bli inflammerad, och det är ofta första tecknet på en tumör. Lyckligtvis är de vanligtvis inte aggressiva och håller sig till området runt doftkörteln. Det bästa du kan göra är vanligtvis att låta en veterinär ta bort tumören. Ingreppet, som görs under nedsövning, är inte ofarligt, men är ofta framgångsrikt, och tumören kommer oftast inte tillbaka om ingreppet görs snabbt efter tumören hittats.


Hjärtproblem
Om din gerbil har svårt att andas och är svullen över buken på grund av vätskeuppbyggnad kan hen ha fått problem med hjärtat. Det är bäst att kontakta veterinären som kan tappa kroppen på vätskan och göra att gerbilen är mer bekväm. Dessvärre är prognosen inte så bra i dessa fall.


Ovarialcysta
Cystor på äggstockarna drabbar bara äldre honor, och det kommer se ut som att hon är gravid, med en svullen buk som buktar ut på ena sidan. De kan bli väldigt stora, men är oftast ofarliga och kan ignoreras. Det kan bli problem om cystan trycker mot en nerv eller ett annat organ, så att de inte kan fungera som de ska. Om din gerbil är mindre aktiv än vanligt eller allmänt sjuk är det bäst att ta med henne till veterinären. Det kan vara möjligt att ta bort äggstocken, men det är ett stort ingrepp och din veterinär kommer kunna berätta vad som är bäst för dig och din gerbil.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än