Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Arter


Gerbiler är del av gnagarna, och den största gnagaren i världen är capibara, som kan väga upp emot 60kg och bli lika stora som en stor hund. Föreställ dig hur snabbt en sådan skulle kunna knapra i sig en ost!

Allt som allt finns det ungefär 100 arter av gerbiler i världen. I det vilda lever de i samhällen under jorden på platser med torra gräsmarker och halvöknar från Afrika till Medelöstern och vidare till Indien och Centralasien.

De varierar i storlek från väldigt små, mindre än möss, som ‘den charmiga gerbilen’ (Gerbillus amoenus) från Nordafrika, till gnagare som är större än en råtta, som jättegerbilen (Rhombomys opimus), som man hittar i Centralasien. På senare tid har dessa stora gerbiler orsakat stora problem för bönder i västra Kina på grund av mängden gryn de äter, och skador de orsakar med sitt konstanta grävande. Även om jättegerbilen har hållt som husdjur brukar det inte fungera så bra eftersom de är aggressiva och har enorm aptit.


fat tailed gerbils
Duprasigerbiler är svåra att hitta, men de lever längre än de flesta andra gerbiler

Det finns många gerbilarter som fungerar som husdjur, t.ex. Meriones shawi, eller ‘stor ökenråtta’ som den ofta kallas i Sverige, och kommer från Nordafrika. De är betydligt större än de mongoliska gerbilerna men har samma karaktärsdrag: de är lätta att hålla, biter i stort sett aldrig och luktar inte. De lever ungefär fyra år.

Gerbillus perpallidus, blek gerbil, är en annan art som man ibland hittar i djuraffären. De är anpassade att leva i varma öknar, och har lätta ben och tunnare päls än mongoliska gerbiler. De har stora ögon som gör att de kan se bättre i mörker. Svansen är lång och täckt i fina hårstrå, vilket hjälper den att skingra hetta från kroppen. Precis som mongoliska gerbiler äter de frön och insekter. Gerbillus perpallidus lever ungefär fem år.

Tjocksvansade duprasigerbiler (Pachyuromys duprasi) är också populära husdjur. De liknar hamstrar och är ökendjur från norra Afrika. Pälsen är ljus och svansen kan bli tjock. De använder svansen för att förvara fett, ungefär som puckeln på en kamel. Om det inte finns tillräckligt med mat använder kroppen fettet från svansen, och den blir tunnare. När det blir bättre tider tjocknar den igen. Duprasigerbiler är fantastiska husdjur, men de är mer nattaktiva än de flesta andra arter, och är ensamvargar som ofta bråkar om de lever i par eller i grupp.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än