Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Ta hand om kycklingar

Att kläcka och uppfostra sina egna kycklingar från ägg är en otroligt spännande och givande process. Det finns ingenting bättre än att se dina små kycklingar växa upp med vetskapen om att de kommer få ett fantastiskt liv från början till slut.


Lewis Wescotts höna tar hand om sina gulliga små kycklingar i deras Eglu Classic med gård
Lewis Wescotts höna tar hand om sina gulliga små kycklingar i deras Eglu Classic med gård

Var får jag tar på befruktade ägg?

Du kan hitta befruktade ägg från massvis med olika hönsuppfödare och/eller bönder. Det lättaste sättet att hitta befruktade ägg är att söka på nätet. Du kommer hitta ett dussintal som skickar befruktade ägg på posten via en kurir eller specialleverans.


Hur mycket kostar de?

Befrukade ägg kostar mellan 1-25kr beroende på uppfödaren och hönsrasen (mer ovanliga raser kostar mer).


Ruvningsperiod

Ruvningsperioden för kycklingar är vanligtvis 21 dagar. Det säkraste sättet att ruva dina befrukade ägg och maximera chansen att de kläcks är att använda en konstgjord ruvare, en äggkläckare. Vi har en rad olika äggkläckare, t.ex. Brinsea Mini Eco som är ett perfekt val för nybörjare. Den kan ruva ungefär 10 ägg åt gången.


A Brinsea Mini Eco Incubator
En Brinsea Mini Eco-äggkläckare

De flesta äggkläckare vänder automatiskt äggen, men inte alla. Om din äggkläckare inte har denna funktion måste du manuellt vända äggen upp till fem gånger om dagen.

Ett annat alternativ är att lägga dina ägg under en ruvande höna. Om du har höns har du säkert redan upplevt att någon av dem velat ruva. För mer information om liggsjuka hönor klicka här. Att lägga befruktade ägg under en liggsjuk höna är mindre pålitligt än att stoppa dem i en äggkläckare, men är givetvis ett mycket mer naturligt sätt att föda upp kycklingar. Hönan kommer adoptera kycklingar som dina egna, och du kommer få en väldigt gullig liten kycklingfamilj.


Vänd äggen inne i Brinsea Mini Eco-äggkläckaren
Vänd äggen inne i Brinsea Mini Eco-äggkläckaren

Äggkläckning

Det är otroligt spännande när du ser att ditt första ägg börjar spricka. Förväntningen när du väntar med andan i halsen på dina höns är otrolig. Nyckeln här är att inte påskynda processen utan hålla fingrarna borta så länge som möjligt.


En kyckling tittar ut från skalet
En kyckling tittar ut från skalet

Äggtand

Det första steget i kläckningen är att de små kycklingarna använder en lite vass tagg på näbben för att bryta igenom skalet. Denna tagg kallas för äggtand. Vid detta tillfälle anses kycklingen fortfarande vara ett embryo eftersom den inte är helt utvecklad och redo att kläckas än. De följande 8-18 timmarna låter kycklingen genomgå de sista stegen innan hen är redo för världen där utanför. Kycklingens kropp absorberar resterna av äggsäcken och lungorna anpassar sig till ändringen i lufttryck. Vid denna punkt kan ägget rulla runt något, och du kommer kunna höra små pip inifrån ägget.


Rörelse

När kycklingen börjar röra på sig innanför skalet är det som att hen knäpper upp skalet och gör sig redo för att ta sig ut. Det kan ta allt från 30 minuter till… ja, så länge det behövs helt enkelt. Du måste vänta tålmodigt, kolla till kycklingen då och då men låt den ta sig ut själv. Om du märker att kycklingen börjat röra på sig men det verkar som att den fastnat halvvägs kan du behöva hjälpa till. De sista stegen är när kycklingen börjar bryta sig ut från skalet. Då är kläckningsprocessen över.


En frisk liten kyckling på väg ut ur skalet
En frisk liten kyckling på väg ut ur skalet

När bör du hjälpa till med kläckningen?

Det är jättesvårt att säga när du bör hjälpa en kyckling med kläckningen, så du bör bara fundera på att göra det som en absolut sista utväg. Vissa kycklingar har det svårt att själva ta sig igenom skalet om det är hårt, men andra kan ha genetiska problem som leder till svaghet eller till och med missbildningar. Kom bara ihåg att det är otroligt viktigt att kycklingen får så mycket tid som möjligt på sig att absorbera gulan.


Ta ut kycklingar ut äggkläckaren

Det är bäst att vänta tills alla dina ägg kläckts innan du tar ut dina kycklingar ur kläckaren. Att lyfta ut dem ändrar miljön och kan störa kläckningsprocessen för de kycklingar som ännu inte är riktigt klara. En nykläckt kyckling kan klara sig utan mat och vatten i tre dagar, men vänta inte så länge om du fortfarande väntar på att andra ägg ska kläckas. Ett bra riktmärke är 12 timmar, det är vanligtvis tillräckligt med tid för att låta de andra kycklingarna hinna ifatt och när du kanske borde tänka på att hjälpa okläckta kyckligar ut.


Könsbestämma kycklingar

Att könsbestämma nykläckta kycklingar utifrån hur de ser ut är näst intill omöjligt, och för de flesta hobbyhönsägare kommer det ta veckor innan de vet könet på sina nya husdjur. Det är klart att många av oss tror att vi känner det på oss, eller så har du kanske hört talas om metoder dina grannar säger fungerar varje gång.


Kam

Det börjar bli möjligt att se skillnad på han- och honkycklingar baserat på deras kam när de är omkring 2-3 veckor gamla. Hankyckligar kommer ha större och mer framträdande kammar än honorna. Det lättaste sättet att se detta på är att jämföra två kycklingar i taget tills du hittar en som är märkbart annorlunda. Vare sig den annorlunda kammen är större eller mindre kan den nu användas som en referens för att undersöka de andra kycklingar mot.


Hållning/Attityd

Många tror att de kan se en överdrivet självsäker hankyckling i den nya kullen baserat på hans hållning och beteende. Det är absolut ingen säker metod, men det kan vara värt att titta efter och kan tillsammans med andra faktorer ge en indikation.

En mycket mer pålitligt metod baserad på hållning, som dock inte sker förrän kycklingarna är betydligt äldre (4-5 månader) är den undergivna hukningen. Det är den ställning som hönan sätter sig i när en tupp ska para sig med henne.


Galande

Hankycklingar kan undanröja sitt kön genom att börja gala, ibland så tidigt som vid tre veckors ålder. Honor kan också försöka gala, men det är inte så troligt, och deras läten kommer inte vara lika kraftiga och karismatiska som hanarnas. Men detta är inte heller någon säker metod och bör inte användas för att fastställa kön.


Fjädrar

Vissa hönsraser har fötts upp så att honorna får fjädrar betydligt tidigare än hanarna. Det är möjligt att könsbestämma dessa raser inom de första 48 timmarna efter kläckning baserat på vingfjädrarna. Hos hanarna är armpennorna och handpennorna ungefär lika långa, medan skillnaden är mycket tydligare hos honorna.


Ben/fötter

Hos vissa hönsraser börjar benen på hanarna tjockna tidigt. Du kan också se små sporrar på baksidan av de unga tupparnas ben.


Kloakbestämning

Det vanligaste sättet att könsbestämma kycklingar inom industrin är att undersöka deras kloak. Vi avråder amatörhönsägare från att använda sig av denna metod eftersom det kan leda till allvarliga skador på kycklingen om det inte görs sätt. De som gör detta professionellt är välutbildade inom ämnet, så det är inte troligt att du kommer kunna könsbestämma kycklingar även om du gör det rätt. Metoden innefattar att inspektera insidan på kyckligens kloak för att se om de har en liten knöl, vilket indikerar att det är en hankyckling. Men som sagt, försök inte göra detta utan tillräcklig utbildning eftersom det finns en stor risk att du skadar eller till och med dödar dina kycklingar utan att få reda på vilket kön de har.


Vaccinera kycklingar

Det finns flertalet vaccin tillgängliga för höns, och det blir mer och mer populärt bland hobbyhönsägare/uppfödare att vaccinera sina djur. Ta reda på vilka vaccin som finns tillgängliga och var du kan vaccinera dina höns i närheten av ditt hem.



Kommentarer

Det finns inga kommentarer än