Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Vanliga hönsproblem

Om dina fjäderbeklädda vänner ser lite trötta ut eller inte beter sig som vanligt kan denna del av handboken kanske lösa ditt problem. Precis som en vanlig förkylning hos människor finns ett par hälsoproblem som du troligtvis kommer stöta på som hönsägare.


En frisk dominikanhöna med vackra svartvita fjädrar
En frisk dominikanhöna med vackra svartvita fjädrar

Var inte orolig om dina höns verkar lite slitna, för det mesta finns det något du enkelt kan göra för att få hen att känna sig på topp igen. Här nedan har vi listat de vanligaste problemen och hur du handskas med dem.




Liggsjuka höns

Ibland kommer hönsen bli liggsjuka och orubbligt sitta i värpredet och ruva obefruktade ägg. Detta är vanligare under sommarmånaderna, men kan hända när som helst på året. Vi vet inte exakt varför hönsen gör detta, men det är troligt att det har att göra med att den moderliga instinkten hos vissa höns är så stark att de vill ruva ägg, vare sig de är befruktade eller inte. Vissa raser är mer mottagliga för liggsjuka, t.ex. kochin- och silkeshöns.


En hönsmamma tar hand om dina nykläckta ungar
En hönsmamma tar hand om dina nykläckta ungar

Tecken på att din höna är liggsjuk

Det är lätt att märka att en höna är liggsjuk, eftersom deras beteende ändras drastiskt. Det första du förmodligen kommer märka är att din höna är väldigt tjurig. Här är en lista på andra tecken:

  • Hon vägrar flytta sig från värpredet
  • Hon burrar upp sina fjädrar för att verka större
  • Hon morrar och pickar när du försöker flytta henne från värpredet
  • Hon springer tillbaka till värpredet när du försöker flytta på henne
  • Hon drar ut sina enga bröstfjädrar

Hur får jag min höna att sluta ruva obefruktade ägg?

Det finns flera metoder för att ta hand om en liggsjuk höna. Vissa förespråkar att acceptera att hon vill ruva eller använda henne för att kläcka ägg. Andra förespråkar att gå emot hennes vilja - här finns det olika metoder som fungerar olika bra med olika hönor.

  1. Lämna henne - En liggsjuk höna kommer ruva i ungefär tre veckor, eftersom det är så länge det tar innan äggen kläcks. Du kan välja att bara vänta ut det, men se till att ta ut henne ur värpredet ett par timmar om dagen så att hon får någonting att äta och dricka. Du behöver inte oroa dig så mycket för att hon tar upp plats i värpredet eftersom de andra hönorna gärna delar reden. Om din höna däremot är aggresiv kommer hon picka på de andra hönsen när de försöker lägga sina ägg. Då kan det vara bra att ge de andra hönsen ett alternativt värprede. Vi rekommenderar att använda handskar när du flyttar på en liggsjuk höna eftersom hon kommer vara arg och göra allt i sin makt för att inte bli utkastad.
  2. Köp några befruktade ägg - Om du vill ha egna kycklingar kan du utnyttja din dräktiga höna och köpa några befruktade ägg som hon kan ruva på. Att använda en höna är mycket lättare än att skaffa en äggkläckare, eftersom hon kommer ta hand om hela processen från ruvning till att lära de nya kycklingarna bli höns! Om du aldrig gjort detta innan är det bra att först prata med någon som är mer erfaren.
  3. Doppa henne i vatten - När en höna är liggsjuk höjs hennes kroppstemperatur. Denna metod bygger på att sänka temperaturen för att motverka hennes längtan efter kycklingar. Doppa undersidan av din höna i en hink med kallt vatten. Det ska dock sägas att många hönsägare ifrågasätter denna metod eftersom det ofta mest blir en distraktion medan hon torkar sig. Denna metod bör bara användas under varma sommarmånader.
  4. Lägg isbitar eller frysta ärtor under henne - Igen försöker denna metod kyla ner hönan, men också göra det obekvämt för henne att ligga i värpredet.
  5. Skapa en inhägnad - Om du har en vajerbur av något slag, sätt din höna i den tillsammans med mat och vatten. Vajrarna är obekväma och kommer förhoppningsvis kyla ner henne, vilket bör motverka liggsjukan. Hur lång tid som behövs skiftar från höna till höna, men vanligtvis brukar ungefär tre dagar räcka. Du kommer märka att hon inte längre burrar upp sina fjädrar, och om du släpper ut henne kommer hon inte skynda till redet. Detta kan verka elakt, men i längden är det bättre än att låta henne sitta i ett tomt rede medan hennes hälsa blir allt sämre.


Ägg som fastnat

Det kan hända att ett ägg fastnar mellan livmodern och kloaken (tuben som avföring och reproduktiva vätskor - ägg inkluderat - kommer ut genom). Hönan kommer försöka få ut ägget utan att lyckas. Detta problem kan leda till döden om det inte upptäcks och behandlas.


Tecken och symptom

  • Upprepade försök att pressa ut ägget
  • Hönan rör sig ut och in ur värpredet utan att lägga ägg
  • Pingvinliknande gång - hennes bakdel är nära marken
  • Hängig
  • Förlorad törst och hunger
  • Hård mage

Om du märker några av dessa symptom bör du undersöka din höna för att se om ett ägg fastnat. Du kan först känna på henne mage efter äggklumpar. Om du känner ett ägg är det troligt att det fastnat.


Behandling

Den rekommenderade behandlingen är att ge hönan ett varmt bad. Det gör att musklerna slappnar av, vilket bör göra det lättare att få ut ägget. Om du har badat din höna varmt och hon fortfarande inte värpt ägget är det bäst att ta henne till veterinären.




Hackande, kannibalism och mobbing

Detta beteende kan vara väldigt stressande för en hönsägare eftersom höns kan bli väldigt elaka när de upptäcker blod eller röda sår. Ibland kan det leda till hackande och att de drar ut andra höns fjädrar, och i extrema fall till kannibalism som resulterar i död. Det finns ett antal anledningar till att denna sortens beteende utvecklas inom en flock.


En flock höns med underbart vackra fjädrar njuter av varandras sällskap
En flock höns med underbart vackra fjädrar njuter av varandras sällskap

Den vanligaste anledningen till att höns hackar på varandra är att de inte har tillräckligt med plats. Det gör att de blir stressade och börjar hacka på varandra och mobba höns som är lägre ner i hackordningen. Om du tror att det kan vara anledningen måste du försöka ge dem mer plats för att se om det hjälper. Det är också bra att distrahera dem med intressanta och roliga saker på gården, som hängande mat eller leksaker. Om det är en specifik höna som mobbar de andra, ta bort henne från flocken ett par dagar. När hon kommer tillbaka kommer hon vara lägst ner i hackordningen, och bör inte fortsätta med sitt aggressiva beteende.

Höns kommer också kontinuerligt hacka på röda sår. Om du ser det hända bör du ta bort den skakade hönan och isolera henne tills hon är frisk igen och alla sår har läkt.


Introducera nya höns

Hackning och mobbning kommer alltid hända när du introducerar nya höns till flocken. Det är ett helt naturligt sätt att etablera hackordningen, och denna typen av hackning kommer förhoppningsvis inte vara längre än ett par dagar. Även om höns kan vara väldigt brutala behöver du inte gå emellan förrän du tror att en höna allvarligt skadas. Om det är en specifik höna som orsakar mycket problem kan du ingripa och hindra henne från att hacka. Du kan behöva göra det flera gånger. För mer information om hur du introducerar nya höns till flocken, klicka här.




Påverkad eller blockerad kräva

Krävan är en utvidgning av matstrupen där de första stegen av matsmältningen sker. Krävan töms på natten, men kan ibland blockeras av för mycket mat.


Symptom

En höna med blockerad kräva kommer inte vilja äta eller dricka, kommer ha rinnande avföring eller ingen avföring alls och kommer verka allmänt nere. Om det inte behandlas kommer hönan snabbt gå ner i vikt. Det är relativt lätt att diagnostisera en höna med blockerad kräva, eftersom den kommer vara full på morgonen redan innan hon ätit.

Många gånger är det långt, segt eller dött gräs som orsakar en blockerad kräva, men det kan vara massvis med saker. I milda fall kan du uppmuntra din höna att dricka varmt vatten eller vegetabilisk olja och massera krävan för att lossa det som fastnat. Om det inte fungerar och krävan känns hård och kompakt är det bäst att ta hönan till veterinären, som kan skära upp krävan och tömma den med lokalbedövning. För att motverka blockerade krävor är det bra att klippa gräset där hönsen går relativt kort.




Mjuka äggskal

Det kan hända att höns lägger ägg utan skal eller med skal som är väldigt mjuka. Dessa ägg är ofta missbildade och redan söndriga när du upptäcker dem.

Hybridhöns tenderar att lägga mer ägg med mjuka skal än andra hönsraser. Ett och annat mjukt ägg är ingenting att oroa sig över eftersom det är väldigt vanligt. Om din höna dock ofta lägger mjuka eller skallösa ägg kan det vara någonting fel på hennes kost. Den vanligaste orsaken är kalciumbrist. 95% av äggskalet är gjort av kalcium så det är viktigt att hönsen får i sig tillräckligt i sin kost. Du kan se till att de får tillräckligt med kalcium genom att ge dem grus med ostronskal i. Om de får det regelbundet bör de få i sig allt de behöver.

Om du har gett dina höns lite för mycket godis kan det också vara en anledning att de lägger mjuka ägg. Ju mer godsaker du ger dem, desto mindre foder kommer de äta, och det är i fodret de får all viktig protein och kalcium.

Mjuka äggskal kan också vara ett tecken på stress från andra underliggande problem som parasiter eller sjukdomar. Så om mer kalcium och mindre godis inte fungerar, håll din höna under uppsikt så att du kan se om det är någonting annat som inte står rätt till.



Kommentarer

Det finns inga kommentarer än