Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Så matar du din hamster

Hamstrar är kända för att stoppa sina kindpåsar fulla med mat som de bär med sig och mumsar på senare. Detta unika men bedårande beteende är en del av deras naturliga instinkter och drivs av en önskan att lagra mat om det någonsin skulle bli svårt att hitta. Att mata din hamster är en viktig del av att ta hand om dem, och din hamster kommer att förlita sig på dig för att få mat varje dag. Men vad äter hamstrar? Och hur ofta behöver du mata dem? Få svaren på dessa och andra frågor i denna guide, där du får lära dig dig allt du behöver veta om att mata din hamster.

Vad äter hamstrar?

Hamstrar kan äta en mängd olika livsmedel, men precis som när det gäller människor och andra husdjur bör de flesta livsmedel ges med måtta. I naturen har hamstrar tillgång till mycket olika mat och kommer att gömma sin favoritmat för att spara den till ett senare tillfälle. I denna guide får du veta vilken mat din hamster är skapt för att äta, vad du ska mata den och vilken mat du ska undvika att ge den.

gamla hamstrar
Hamstrar gillar en intressant, varierad kost

Kosten hos vilda hamstrar

Vilda hamstrar äter en varierad kost som består av frön, spannmål, insektslarver och små insekter. Hamstrar är tekniskt sett allätare, så de behöver en hel del protein i kosten, som de får från insekter i naturen. Men det finns proteinalternativ för husdjurshamstrar, vilket besparar dig besväret att köpa syrsor eller mjölmask från din lokala djuraffär.

Vad ska jag mata min hamster?

Huvuddelen av din hamsters kost bör bestå av torra hamsterpellets av hög kvalitet som innehåller all näring din hamster behöver. Hamsterpellets har bitar som ser likadana ut och har samma innehåll, på så vis kan inte djuret välja ut de bitar den tycker mest om. Välj hamsterpellets med minimalt med eller utan tillägg som nötter eller frön. Din hamster ska ha fri tillgång till fodret och det går även bra att komplettera pelletsen med små mängder färska grönsaker, frukt, ost, ägg och kokt kött. Det brukar även uppskattas att ge animaliskt protein i form av mjölmask.

Hamstergodsaker

I naturen äter hamstrar mycket fröer och det kan därför vara en bra idé att ge din hamster lite magra fröer då och då. Detta ger hamstern möjlighet att få utlopp för sitt naturliga beteende att skala och öppna fröer och ger den stimulans och aktivering! Fröblandningar bör dock inte vara deras enda näringskälla. Andra godsaker och kompletterande livsmedel som din hamster kan äta är:

  • Färsk frukt som äpplen, bananer eller päron
  • Grönsaker som broccoli, morötter, selleri, grönsaker (som spenat eller romansallad)
  • Gurka
  • Maskros
  • Klöver
  • Melon
  • Groddar
  • Timotejhö

För att din hamster ska få i sig protein kan du ge den små mängder okryddad äggröra eller kokt ägg. Kommersiellt tillgängliga pellets som du matar din hamster med bör ha protein tillsatt, vilket gör extra protein mer som en belöning än en nödvändighet.

Alla godsaker bör matas med måtta – inte mer än 2-3 gånger i veckan, och endast i små mängder. För många godsaker, även färsk frukt och grönsaker, kan orsaka matsmältningsbesvär eller göra din hamster kräsen. Och se till att samla alla oätna godsaker varje morgon för att förhindra att mögel bildas.

En hamster äter mat i sin hamsterbur.
En hamsters kost bör i första hand bestå av ett bra torrfoder

Mat att undvika

Det finns också mat du bör undvika att ge din hamster. Detta är livsmedel som antingen är giftiga för hamstrar eller kan orsaka matsmältningsproblem. Undvik att ge din hamster:

  • Ekollon
  • Bakverk (såvida de inte är gjorda speciellt för hamstrar)
  • Citrusfrukter
  • Mejeriprodukter
  • Vitlök
  • Purjolök
  • Rabarber
  • Lök
  • Omogna eller övermogna färska frukter eller grönsaker
  • Halvfabrikat avsedda för människor

Om du tror att din hamster har ätit något de inte borde, kontakta din veterinär omedelbart. Tecken på en sjuk hamster är slöhet, matta ögon eller diarré.

Hur mycket ska jag mata min hamster?

Din hamsters pellets kan lämnas i buren så att din hamster kan äta dem när den vill. Hamstrar använder sina pellets eller grönsaksstänger för att slipa ner sina ständigt växande tänder och är vanligtvis inte benägna att äta för mycket. Om du tycker att din hamster blir för rund om magen, minska mängden mat som du lägger i skålen eller prova att mata den en eller två gånger om dagen.

Godsaker bör inte ges mer än 2-3 gånger i veckan. Detta kommer att förhindra att din hamster blir överviktig och förhindra toppar i blodsockret. Och som alla husdjur behöver din hamster alltid ha tillgång till färskt, rent vatten.

Omlet och din hamster

Att mata din hamster är bara en aspekt av att ta hand om den. Med med vår expertdesignade hamsterbur, kommer varje del av deras rutin att vara enkel och rolig. Med hjälp av Omlets produkter - från tunnlar och lekhagar till hamstermatskålar - kan du anpassa din hamsters skötsel och rutin på ett sätt som för er närmare varandra än någonsin tidigare.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än