Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Tecken på att din hund är sjuk

Precis som människor kan hundar bli sjuka. Hundar är väldigt bra på att gömma smärta, men om du tror att din hund är sjuk finns det några tecken du kan hålla utkik efter genom att göra en rutinkoll eller bara studera deras beteende.


En orolig hund får en spruta
En orolig hund får en spruta

Beteendeförändringar

Om din hund verkar ändra sitt beteende utan någon direkt anledning kan det betyda att hen är sjuk. Håll utkik efter förändringar i aptit, dryckes- och toalettvanor och vilja att röra på sig.

Det finns dock några situationer där din hund kan ändra sitt beteende utan att det handlar om att hen är sjuk, t.ex. att inte bli accepterad av ett annat husdjur, löpande tikar och falska graviditeter.

Du bör också hålla utkik efter överdriven tvättning av specifika områden på kroppen, tung andning, förändringar i temperament eller uppförande, att inte vilja bli burna eller gosade med, blyghet, mycket mer sömn, ovanlig aggression mot människor och andra djur och att bara vilja vara själv. Din hund bör också reagera på ljud som vanligt, så länge hen inte är döv. Om du märker av några av dessa symptom längre än en dag är det bäst att kontakta veterinären.


Hur du kollar din hunds öron

Hundars hörsel är fantastisk. De kan höra ljud i omfånget 40-60 000 Hz medan samma omfång hos människor är 20-20 000 Hz. Du kommer ofta se din hund hoppa upp och gå till ytterdörren eller skälla långt innan någon ringer på. För att hålla din hunds hörsel i toppform måste du veta hur du undersöker och tvättar deras öron.


”En
En basenji med vackra långa öron

Undersök dövhet

Om du vill kontrollera din valps hörsel kan du kolla detta hos veterinären från 8 veckors ålder. Det är inte ovanligt att bull terriers, dalmatiner och vita boxers är helt eller delvis döva. Kom ihåg att en hund med hörselproblem behöver mer arbete och hjälp med vissa enkla saker.


Kolla efter öroninfektion / svampinfektion

Din hunds öron ska vara rena med väldigt lite synligt vax. Öronproblem orsakas ofta av för mycket svamp, vilket är varför det ibland kallas för svampinfektion.

Symptom att hålla utkik efter är upprepat kliande, skakande på huvudet, lutande huvud, illaluktande öron, irritation och inflammation.


A healthy dog ear
Ett friskt hundöra

Din veterinär kan skriva ut örondroppar till din hund. De kan behöva ges flera gånger om dagen, men kolla med din veterinär vad hen rekommenderar. I vissa fall kan veterinären skriva ut oral antibiotika i form av en tablett som kan hjälpa till att motverka infektionen. För att lära sig hur du ger örondroppar läs här, och för att lära sig hur du ger din hund tabletter, läs här.


Kolla efter öronskabb

Det är också väldigt viktigt att kolla i din hunds öron för att se om hen drabbats av öronskabb. Leta efter mörka bulor i öronkanalen, samt mycket kliande, skakande och lutande på huvudet från hunden. Öronskabb är väldigt smittsamt och kan drabba hundar av alla åldrar. Det är också användbart att veta att öronskabb kan föras över till andra djur, men parasiterna sätter sig inte på människor.

Behandlingen för öronskabb är vanligtvis örondroppar som ska ges i upp till 10 dagar för att döda alla kvalster och ägg. Du bör också ge loppmedel på samma gång för att bli av med ektopiska (på en abnormal plats) kvalster. Se till att du tvättar din hunds säng, och behandla alla husdjur på samma gång eftersom skabb är väldigt smittsamt och kan leva utanför hundens kropp under en lång tid.


Hur du tvättar din hunds öron

Att rengöra din hunds öron kan vara svårt och kräver tålamod. Fyll örat med rengöringslösning som du kan få hos din veterinär. Lägg sen en bomullstuss (inte tops) över öronöppningen för att hindra att lösningen rinner ut. Luta försiktigt din hunds huvud fram och tillbaka så att all smuts som finns inne i örat kan röra sig och fastna på bomullstussen. Upprepa ett par gånger tills din hunds öron verkar rena, och låt sen öronkanalerna torka.

Små mängder vax inne i öronkanalen är normalt, men om du märker att det blir mycket och byggs upp måste du kontakta din veterinär. De kommer kunna ta bort det utan att skada din hunds hörsel eller orsaka smärta. Om din hund konstant kliar sig i öronen, eller om öronen luktar eller verkar inflammerade måste du kontakta veterinären. Det är tecken på infektion.


En hund med lite öronvax
En hund med lite öronvax

Hängande öron kan blir väldigt varma och ibland fuktiga, och är därför mer känsliga för infektioner. Bakterier kan snabbt växa på dessa perfekta platser, så det är viktigt att du ofta undersöker öronen. Klipp bort hår som växer ner i örongången eftersom de kan orsaka irritation och leda till infektion.

Använd aldrig tops i din hunds öron. De kan vara väldigt skadligt och kan göra din hund döv på bara några sekunder.


Hur du kollar din hunds ögon

Hundars ögon bär på tecken på deras nyfikna natur. Vare sig de hoppar i leriga pölar eller kravlar genom björnbärsbuskar är din hunds ögon i riskzonen för skador.

När du kollar dina hunds ögon, börja med att titta på dem en bit ifrån. De bör vara klara, ljusa och helt öppna. Det lättaste sättet att kontrollera ögonen på nära håll är att hålla upp en godisbit som de får titta på. Precis som oss kommer hundar ha ‘sömn’ i ögonvrån. Om du märker någon annan utsöndring eller tecken på infektion bör du kontakta din veterinär.


En närbild på en staffordshire bullterriers friska ögon
En närbild på en staffordshire bullterriers friska ögon

Du kan sen kolla efter:

  • Röda områden i ögonvitorna
  • Sår
  • Någonting i ögat
  • Om utsöndringen är klar eller dimmig
  • Om ögat är dimmigt

Symptom på ögoninfektion är bl.a. rödhet, dimmighet, inflammation, ovanlig utsöndring, svårigheter att se och ökad känslighet för ljus. Ögoninfektioner kan bli väldigt allvarliga om de inte behandlas och kan till och med orsaka permanent skada på din hunds syn.


Hur du behandlar ögoninfektion

Ögoninfektioner behandlas oftast med ögondroppar, vilka kan behöva ges några gånger om dagen. För att lära dig mer om hur du ger din hund ögondroppar, läs här. Om du misstänker att din hunds ögon är påverkade av t.ex. pollenallergi bör du kontakta din veterinär. Du kan använda saltlösning för att tvätta ögat.


En närbild på ett friskt klart öga
En närbild på ett friskt klart öga

Uppfödning och ögon

Om du vill avla från din hund är det viktigt att du en gång om året kontrollerar hens ögon.

Raser som är mer mottagliga för ögonproblem inkluderar bordercollie, långhårig collie, Shetland sheepdog och korthårig collie.


En frisk vuxen bordercollie på äventyr i skogen
En frisk vuxen bordercollie på äventyr i skogen

Raser med korta nos eller hoptryckt ansikte (brakycefalraser) löper också större risk att drabbas av ögonproblem eftersom deras ögon sticker ut från ansiktet och inte skyddas av resten av ansiktet. Det gäller framför allt cavalier king charles spaniel, mops, bostonterrier, chow chow, engelsk bulldog, boxer, shih tzu, pekingese, fransk bulldog, bullmastiff, och staffordshire bullterrier.


En engelsk bulldog står ståtligt
En engelsk bulldog står ståtligt

För raser som kan få nedsatt syn på grund av sitt långa hår, t.ex. old english sheepdog, kan det vara en bra ide att försiktigt klippa håret runt ögonen så att de kan se.


En old english sheepdog med vacker skött päls
En old english sheepdog med vacker skött päls

Hur du rengör din hunds ögon

Ibland kommer din hund få otrevlig sörja i ögonen, men oroa dig inte, det är oftast ‘sömn’ som inte är skadligt (även om det kan se lite otrevligt ut). Att tvätta din hunds ögon är väldigt lätt.


En jack russel med vackra friska ögon
En jack russel med vackra friska ögon

Du kan enkelt använda en bomullstuss och lite ljummet sterilt vatten för att torka bort smutsen. Om du märker någon utsöndring, dimmighet, tårar eller stängda ögon bör du kontakta veterinären. Ögonen ska vara klara, ljusa och helt öppna, och verka rosa snarare är röda eller vita.

Undvik att komma nära din hunds ögon när du badar hen, och se till att du klipper håret runt din hunds öron så att det inte skadar dem eller gör att se ser sämre.


Undvik att få tvål i ögonen när du tvättar din hund
Undvik att få tvål i ögonen när du tvättar din hund

Hur du kollar din hunds mun

Lyckligtvis är hundandedräkt inte lika oattraktivt i hundarnas världen som i vår. Vi älskar vår hund hur hen än luktar, men ibland kan det verkligen vara otrevligt att komma nära.


En hund med en ren och frisk mun
En hund med en ren och frisk mun

Illaluktande andedräkt är naturligt, men om den är outhärdlig kan din hund faktiskt ha en infektion. Tryck försiktigt med fingret mot din hunds tandkött för att se om det är friskt. Tandköttet bör vara rosa, eller mörkt på svarta hundar. Rött, vitt eller blödande tandkött är inte bra. När du lägger press mot tandköttet ska det bli blekare och sen snabbt återgå till normal färg när du tar bort ditt finger.


En hund med friskt rosa tandkött
En hund med friskt rosa tandkött

Hundar kan få tandköttsproblem om tuggad mat fastnar längst ner på deras tänder. Smutsen kan leda till infektioner, vilket kan göra att tandköttet dras upp. Det vanligaste symptomet är väldigt dålig andedräkt. Om du misstänker att din hund har drabbats av tandköttssjukdom måste du boka tid hos veterinären eftersom det kan leda till större problem, som tandlossning. Att rengöra din hunds tänder är det mest effektiva sättet att minska risken för tandproblem och tandköttssjukdomar, så lägg ett par timmar i veckan på att borsta din hunds tänder och tandkött.


En hunds friska rosa tandkött
En hunds friska rosa tandkött

Hur du rengör din hunds tänder

Om du vill ge din hund ett strålande leende är det viktigt att hålla tänderna rena. För att hålla munnen frisk och minska risken för tandköttssjukdomar kan du regelbundet borsta din hunds tänder. Du måste introducera tandborstning tidigt och fortsätta borsta regelbundet så att det blir en bekväm och njutfull upplevelse. Följ samma enkla steg som du gör när du borstar dina egna tänder, men du måste använda en tandkräm som är speciellt anpassad för hundar. Vanlig tandkräm innehåller fluorid, vilket är giftigt för hundar.


En hund med friska vita tänder
En hund med friska vita tänder

Tandvårdspinnar är ett alternativ som din hund verkligen kommer tycka om. De flesta är designade som ett kors med en skrovlig yta som tar bort plack och den ‘hundiga’ andedräkten.


Hur du kollar din hunds nos

Hundar har väldigt starka näsor, och kan lukta sig till massvis med olika saker samtidigt. Det har till och med funnits hundar som kan lukta sig till cancer och har räddat livet på människor. En del som är speciellt viktigt med nosen är fukt, eftersom fukten hjälper din hund plocka upp luktpartiklar. Temperaturen och fuktigheten på en hunds nos kan inte alltid användas för att läsa av en hunds hälsa, men tydliga tecken på blod, utsöndring eller torrhet bör tas på allvar. Om du är osäker är det säkrare att kontakta din veterinär. Om nosen är sårig eller verkar irriterad kan det vara tecken på hudsjukdomar.


En hund med en frisk nos
En hund med en frisk nos

Torr och flagig hundnos

Om din hund har en flagig, torr och röd nos kan hen ha bränt sig i solen. Om nosen rinner och snoret verkar bubbligt och inte är genomskinligt bör du fråga din veterinär om någonting är fel.


Hur du kollar din hunds tassar

Hundtassar är som alla terrängdäck, de klarar av alla sorters ytor utan problem. Det finns dessutom mycket mer än vad man ser. Visste du t.ex. att det finns hundar med simhud på tassarna? Chesapeake bay retriever, field spaniel, german wirehaired pointer och portugisisk vattenhund har alla simhud, och de är alla fantastiska simmare.


En german wirehaired pointer har simhud mellan tassarna
En german wirehaired pointer har simhud mellan tassarna

Kolla så att ingenting fastnat mellan trampdynorna på tassarna och se till att klorna inte är för långa eller skadade. Om du tränar din hund på asfalt ofta behöver du vanligtvis inte klippa dem eftersom marken gör det automatiskt. Om inte bör du klippa ner dem till en bekväm längd. Om klorna blir för långa kan hunden börja luta sig tillbaka på tassarna, vilket kan leda till problem med hållningen. Du bör också kolla efter skador på trampdynorna.


Hur du klipper din hunds klor med en kloklippare
Hur du klipper din hunds klor med en kloklippare

Om du märker att din hund tuggar, slickar eller biter på klorna kan det finnas flera olika anledningar. Hen kan ha gått på någonting som irriterat huden på tassen, hen kan ha skurit sig, fått någonting mellan trampdynorna, eller visa tecken på oro, stress eller uttråkning. För att förebygga dessa problem, titta först efter skador på tassarna och försök ge hen någonting mot smärtan om det är fallet, eller ge hen en leksak att tugga på så fort hen börjar tugga, slicka eller bita för att komma ur vanan.


Inspektera en frisk hunds tass
Inspektera en frisk hunds tass

En svullen tass eller haltande är ofta tecken på att din hund har ont. Titta under den misstänkt skadade tassen, samt mellan tårna för att se om det finns någonting som kan sitta ivägen. Leta också efter stick eller bett från insekter. Om du inte kan hitta någonting fel med tassen bör du undersöka benet efter en stukning eller potentiell brutet ben.


Hur du kollar din hunds päls och hud

Att hålla ett nära öga på din hunds päls och hud minskar risken för att infektioner eller angrepp blir allvarliga. Du kan reagera snabbt på problem och hålla din hunds päls frisk och fin.


En welsh corgi pembroke med en vacker päls
En welsh corgi pembroke med en vacker päls

Det är viktig att kolla efter loppor och fästingar och lägga på behandling om det behövs. Borsta regelbundet hundens päls för att motverka tovor, och för att hålla huden friskt. Om huden känns varm är det ett tecken på inflammation, och hunden bör undersökas av veterinären. Leta också efter torr eller röd hud eftersom det kan vara ett tecken på en bakteriell hudsjukdom eller svampinfektion.


En hund med en fästing på huden
En hund med en fästing på huden

Om du märker tecken på feber, avsaknad aptit, klåda, bölder, varbildning eller inflammation kan din hund ha drabbats av en stafylokockinfektion, en väldigt smittsam bakteriell infektion. Den sprids oftast från hund till hund, men kan också ges till människor, och drabbar alla hundar vid olika åldrar.


En hund med en hudsjukdom
En hund med en hudsjukdom

Knölar och bulor

Vissa raser drabbas oftare av knölar och bulor än andra. Den allmänna regeln är att om du lägger märke till en knöl som växer eller som blöder bör du genast kontakta din veterinär. Kom ihåg vad du hittade knölen och skriv ner förändringar. En veterinär kommer inte kunna säga vad det är förrän de har tagit prover och undersökt cellerna. Det naturliga är att tro det värsta och anta att det är cancer, men ofta är det bara fettknutor som är helt ofarliga. Men det finns också farliga tumörer, de hittas framför allt runt revbenen och på något äldre hundar, men få inte panik!



Kommentarer

Det finns inga kommentarer än