Förhoppningsvis kommer din kanin gå genom livet utan några som helst hälsoproblem. Ibland kan dock saker gå fel. För att minska risken för dina husdjur rekommenderar vi att ge dem en grundlig hälsokontroll ett par gånger i veckan, och att du kollar till dem varje dag (speciellt under sommaren då risken för flugangrepp är större).
Lyckligtvis kommer du när du lärt känna dina husdjur ganska snabbt se om någonting inte står rätt till. Du kommer förmodligen inte kunna identifiera alla kaninproblem själv, men denna lista kan ge dig en uppfattning om några av de viktigaste sakerna att hålla utkik efter. Den är inte fullständig, men en bra början.
Förebyggande åtgärder är bäst när det kommer till kaninsjukdomar. Att hålla dem rena, ge dem en bra kost och regelbundet undersöka dem kommer hjälpa dina kaniner att hålla sig friska och glada. Det är bra att veta att det finns ett par allvarliga sjukdomar som det är bra om du vaccinerar dina kaniner mot, t.ex. kaninpest. Prata med din veterinär för att få mer information.
Abscesser
Abscesser är bölder som orsakats av bakterier. De är fyllda med var, och kan vara ganska varma. Om du känner bölder på din kanin, ta med hen till veterinären. De kan dränera abscessen och ta hand om såret.
Allergier
Om din kanin har rinnande ögon och nos, och regelbundet nyser, kan de vara allergiska mot någonting i sin bur. Försök byta ut ströet du använder, och se om du ser någon skillnad. Om det inte hjälper, åk till veterinären - det kan vara någonting annat som orsakar problemen, och i vilket fall kan veterinären skriva ut läkemedel.
Uppsvälld mage
Om din kanins mage är fast, och hen inte rör sig lika mycket som vanligt har den förmodligen något problem med magen. Detta kan vara tecken på en väldigt allvarlig sjukdom, trumsjuka, som gör att kaninens inälvor fylls med gas. Det är därför viktigt att du direkt tar med kaninen till veterinären.
Vissa sjukdomar kommer väldigt plötsligt, så det är viktigt att hålla ett öga på dina kaniner
Om det finns blod i din kanins urin, om hen piper när hen kissar, eller om hen inte kissar över huvud taget måste du ta med hen till veterinären så fort som möjligt, eftersom hen kan ha fått urinstenar. Detta är också en av de första symptomen på livmodercancer hos honkaniner.
Grå starr
Precis som människor kan kaniner få grå starr, vilket begränsar deras syn. Om du ser en vit fläck på kaninens öga är det troligtvis grå starr. Det finns dock ingen direkt anledning att operera, utan det är en naturlig del av kaninernas åldrande.
Cellulit
Cellulit är en bakteriell infektion i huden, som visas genom varma svullnader. Hals och nacke är oftast värst drabbade. Du måste besöka veterinären för behandling och smärtlindring.
Coccidiasina
Coccidiasina orsakas av en leverparasit som, om den inte behandlas, kan leda till döden. Symptom inkluderar diarré, viktnedgång, svullen mage, letargi, aptitlöshet och gulsot. Det är väldigt smittsamt, så du måste agera snabbt och sätta din kanin i karantän.
Diarré
Om din kanins spillning är vattnig och lös som inte ordnar upp sig efter att du gett dem bara hö och vatten en dag, måste du ta med hen till veterinären. Om diarrén är allvarlig och din kanin verkar dålig på andra sätt, måste ni åka in med detsamma. Det finns massvis med olika orsaker, och bara en veterinär kan identifiera problemet.
Flugor
Flugangrepp sker oftast i sommaren och kan vara dödligt för dina kaniner. Om buren inte hålls ren kan kaninernas päls bli smutsig av spillningen, och det bildar ett perfekt ställe för flugor att lägga ägg på. Inom ett dygn har äggen kläckts till larver som gräver sig in i kaninernas hud. Det är otroligt smärtsamt och obekvämt, och kaninen kan behöva avlivas av en veterinär. Du kan lätt minska risken för flugangrepp genom att hålla buren ren och se till att dina kaniner får en bra kost. Om din kanin får för mycket mat kommer hen inte smälta den tillräckligt, vilket leder till klibbig spillning som kan fastna i pälsen.
Håll utkik efter fluglarver, speciellt på sommaren
Kaniner kan tappa hår av flera olika anledningar, men vanligtvis handlar det om parasiter. Titta närmare på de kala fläckarna, och på resten av kroppen. Ser du vita eller bruna fläckar på pälsen? Kliar sig kaninen mycket? I så fall kan hen ha fått kvalster.
En annan potentiell anledning är att en nitisk burkamrat tvättar kaninen lite för mycket. Håll ett öga på situationen och se om det är fallet.
Värmeslag
Om din kanin ligger ner och hyperventilerar och det är väldigt varmt kan hen ha fått värmeslag. Milda fall kan behandlas genom att torka din kanin med en sval, men inte iskall, handduk, och att flytta hen ut från direkt solljus. Allvarligare fall kräver ett besök till veterinären.
Skador
Vissa skador kan behandlas hemma. Små sår till exempel. Men allting större än så kräver uppsyn av en veterinär.
Myxomatos
Vad är myxomatos (också känt som kaninpest)? Om du någonsin sett en kanin i det vilda som har svullna ögon och inte springer iväg är risken stor att hen drabbats av myxomatos. Det är ett virus som introducerades av en man i Australien som ett sätt att kontrollera antalet kaniner. Det kom till resten av Europa genom Frankrike, igen medvetet. Det sprids via insekter eller i kontakt med andra bärare, och kan därför färdas långa sträckor utan att upptäckas. Det är beräknat att 4 av 5 vilda kaniner kommer få myxomatos, och tamkaniner är också i riskzonen.
Myxomatos kan inte behandlas, så du bör vaccinera din kanin mot viruset. Det går snabbt och kostar bara ungefär 200kr hos en veterinär. Om din kanin inte har vaccinerats och får pesten är det mest skonsamt att avliva dem hos en veterinär. Eftersom sjukdomen sprids via insekter är det en annan anledning att hålla buren ren och ointressant för insekter.
För långa tänder
En av de vanligaste symptomen på att dina kaniners tänder vuxit sig för långa är att kaninen slutar äta. Hen kan också dregla och har sår runt munnen och på kroppen. De måste tas med till veterinären för att få tänderna nerslipade.
Parasiter
Det finns en rad olika parasiter som kan drabba dina stackars husdjur. Läs mer i kapitlet om parasiter.
Var medveten om både interna och externa problem
Lunginflammation kan drabba kaniner som har blivit för kalla eller fuktiga. Symptom inkluderar ojämn, tung andning, böjd hållning, håglöshet och en rinnande nos. Det är troligt att hen inte kommer äta så mycket. Lunginflammation är väldigt allvarligt och kräver behandling hos en veterinär.
Snuva
Snuva är ett sätt att beskriva en rad olika symptom som din kanin kan få. Snorig näsa, rinnande ögon, nysningar och väsande. Om din kanin har något eller några av dessa symptom är det troligtvis en bakteriell infektion som din veterinär kan behandla med antibiotika. Ibland kan dock symptomen bara maskeras av antibiotikan och återkomma när din kanin är stressad eller på annat sätt har sänkt immunförsvar. Om din kanin verkar sjuk kommer inga morötter i världen hjälpa hen, så se till att du kontaktar din veterinär.
Sticky Bottom-syndrom
Sticky Bottom-syndrom sker när kaninen producerar för mycket av den spillning som vanligtvis äts upp. Denna spillning är mörk, fuktig och klibbig, så den kan lätt fastna i håren runt kaninens rumpa och göra den konstant smutsig. Den vanligaste anledningen till att detta händer är att kaninerna får för mycket mat. Lösningen är att skära ner på pellets och foder och öka mängden hö (fibrer) i kaninens kost. Det kan också hända om din kanin blivit överviktig och inte kan vända sig om för att rengöra pälsen. Om du misstänker detta bör du låta din kanin springa mer och ändra kosten. Det är förmodligen bäst att också prata med din veterinär. Så fort du ser tecken på Sticky bottom måste du försöka lösa problemet eftersom det kan dra till sig flugor som lägger ägg i den smutsiga pälsen. Det kan leda till döden.
VHD (Viral Haemorrhage Disease) / Kaningulsot
Detta är en annan sjukdom som gavs till vilda kaniner för att hålla antalet nere, och är minst lika otrevlig som myxomatos. Årliga vaccinationer är det bästa försvaret mot smitta. VHD är en otroligt snabb sjukdom; om din kanin smittas finns det förmodligen inte ens tid att ta honom eller henne till veterinären.
Livmodercancer
Denna sorts cancer är extremt vanlig hos honkaniner som är över fyra eller fem år. Det är en av många anledningar att ägare ibland väljer att kastrera sin kanin. Om din kanin kissar blod kan det vara ett symptom på livmodercancer, tillsammans med många andra hälsoproblem. Det är bäst att ta med kaninen till veterinären.
Kommentarer
Det finns inga kommentarer än