Parasiter kan drabba i stort sett allting levande. Från träd till människor finns det alltid någon organism som har utvecklats för att leva av andras biologiska framgångar. Parasiter är alla levande organismer som lever på eller i en annan organism genom att godta sig näring på värdens bekostnad.
Katter är sannerligen inte immuna mot parasiter, och här går vi igenom de fyra vanligaste.
Katter kan precis som alla andra levande varelser drabbas av parasiter
Loppor
Loppor är det absolut vanligaste parasiten hos katter, och de kommer attackera både din katt och resten av ditt hem. Att upptäcka dem tidigt och behandla katten är superviktigt om du vill undvika att byta ut möbler och mattor, samt hålla din katt glad.
Infektion
Katter smittas av loppor från varandra, andra djur och från tyger som angripits. De lever på djurs päls och kan hoppa över 30cm, så de kan lätt ta sig från ett djur till ett annat. Det är en av anledningarna till att katter lätt drabbas.
Honloppor kan lägga upp till 50 ägg om dagen på kattens hud. Med så många ägg är det lätt att de ramlar av och ner på möbler, mattor och kattsängar. Äggen kläcks och utvecklas från larver till vuxna loppor som känner av varmblodiga djur och hoppar upp på dem.
Tecken och symptom
Här är en lista på vanliga symptom på att din katt har loppor:
- Intensivt kliande och/eller bitande på huden
- Ojämnt växande päls
- Konstant rengöring
- Rastlöshet
- Undvikande av sin säng och/eller mattor (om de associerar dessa platser med mer loppbett kan de välja att undvika dem)
- Sår på huden, torr hud, röda fläckar och utslag på huden
- Små svarta fläckar i kattens päls (loppornas avföring)
- Små röda/bruna/svarta insekter i kattens päls - faktiska loppor
- Muskelförlust, håglöshet, blekt tandkött - i allvarliga fall då lopporna blir ett så stort problem att de minskar antalet röda blodceller
Behandling
Loppor är väldigt lätta att behandla, och du kan köpa medicin online, i djuraffärer eller hos din veterinär. Den vanligaste sortens behandling för loppor är en s.k. spot on-behandling som också stöter bort fästingar och ibland öronkvalster. För mer information om hur du behandlar din katt, klicka här och scrolla ner.
Loppor är väldigt irriterande för katter, men är relativt lätta att behandla
Fästingar
Fästingar är ganska vanliga parasiter, och hittas oftast på katter under vår- och sommarmånaderna.
Infektion
Fästingar ligger och väntar i högt gräs eller bruskar på att varmblodiga djur ska passera. Då hoppar de på djuren och krälar sig genom pälsen och biter sig fast i huden på sin värd. Där lever de av värdens blod och kan svullna upp till storleken av en ärta.
Tecken och symptom
Katter visar väldigt få symptom om de fått en fästing. Det är därför bäst att söka igenom deras kropp då och då. Fästingar hittas oftast runt huvudet och halsen, och kan likna en leverfläck. De är gråa, bruna, svarta eller gräddvita och kan vara väldigt små (nålhuvud) eller ganska stora (som en ärta), och allt däremellan.
Behandling
Eftersom att fästingar inte förökar sig lika fort som loppor kommer du vanligtvis bara hitta en fästing på din katt, speciellt om du kollar hen regelbundet. Om så är fallet och din katt inte har loppor är den lättaste behandlingen att ta bort fästingen. Det kan du göra själv eller hos veterinären, om du oroar dig är det bäst att ta med katten till veterinären eftersom det kan uppstå problem om fästingen inte tas bort helt. För mer information om hur du tar bort fästingar, läs här.
Om du tror att din katt kan ha flera fästingar och/eller loppor kan du fundera på att använda ett läkemedel för att få bort parasiterna. De ger konstant skydd mot fästingar genom att förgifta och döda dem efter att de bitit din katt. Det kan också vara bra att behandla din katt om hen regelbundet drabbas av fästingar.
Öronkvalster
Många människor blir förvånade när de får höra att öronkvalster är en vanlig parasit för katter. De små krypen lever i örat (både i och utanför hörselgången) och lever av hud och oljor som örat ger ifrån sig.
Infektion
Öronkvalster förs lätt över mellan alla djur. En katt kan t.ex. smittas av en gnagare hen fångat. Lyckligtvis drabbas inte människor av öronkvalster, så du bör inte behöva klia dig i öronen när du läser detta.
Tecken och symptom
Här en lista över några vanliga tecken på att din katt kan ha drabbats av öronkvalster:
- Regelbundet skakande på huvudet
- Konstant kliande på öronen
- Irriterade, röda och blodiga fläckar runt öronen (från kliandet)
- Illaluktande öron
- Vaxiga/smutsiga öron
Om din katt visar upp en eller flera av dessa symptom är det bäst att ta med hen till veterinären för att kolla upp det.
Behandling
Öronkvalster är ganska lätt att behandla, men kan kräva ett besök till veterinären. Vissa spot on-behandlingar kommer döda öronkvalster, men om du åker till veterinären kommer du förmodligen få örondroppar. De kan också köpas online och i djuraffärer. För mer information om hur du ger dina katt örondroppar klicka här, och för hur behandlar med spot on här.
Mask
Spolmask, bandmask och hakmask kan alla infektera katter. De allra vanligaste är spolmasktyperna toxocara cati och toxascaris leonina, men alla sorters mask kräver regelbunden behandling och visar upp liknande symptom.
Infektion
Katter kan drabbas av mask när de äter maskens ägg, om en infekterad loppa biter dem, eller om de äter ett djur som redan är infekterat. Maskarna lever i tjocktarmen och släpper ut sina ägg i avföringen.
Det är extremt vanligt för kattungar att drabbas av toxocara cati-mask när de diar, eftersom mask kan smitta från mamman till ungarna via mjölken. Om en infekterad mamma har vilade masklarver i sin vävnad flyttar de till mjölkkörtlarna i brösten när hon är dräktig. Eftersom det är så vanligt antar man ofta att alla kattungar är drabbade, och de måste avmaskas innan de flyttar till ett nytt hem.
Tecken och symptom
Här är en lista på tecken som kan betyda att din katt drabbats av någon slags mask:
- Rund buk
- Regelbundna kräkningar
- Lös eller blodig avföring
- Diarre
- Minskade energinivåer
- Tecken på mask eller ägg i avföringen
- Buksmärtor
- Kliande bak
Behandling
Mask behandlas ge genom att ge din katt avmaskande medicin. Det finns massvis med olika produkter, vanligtvis kommer de i flytande eller tablettform. De kan köpas på nätet, i djuraffärer eller hos din veterinär. Dessa läkemedel kommer döda masken, men ger inget långvarande skydd, så du måste regelbundet avmaska din katt om du tror att hen riskerar att bli smittad igen. För mer information om hur du ger tabletter och flytande medicin till din katt, klicka här.
Kommentarer
Det finns inga kommentarer än