Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Tecken på sjukdom hos katter

Det lättaste sättet att veta om din katt mår dåligt är att veta hur hen beter sig när hen är frisk. Katter är otroligt bra på att dölja sjukdomar, vilket betyder att till och med små förändriningar i deras beteende kan vara tecken på att allt inte är som det ska.


”En
Katter är väldigt bra på att dölja tecken på att de mår dåligt

Saker att hålla ett öga på inkluderar:

  • Ätande / drickande
  • Energi
  • Sömn
  • Pälsvård
  • Toalettvanor
  • Vikt
  • Temperament
  • Jamande

Det är också viktigt att inse att för alla saker på listan kan både positiva och negativa förändringar innebära problem. En katt som t.ex. har fått i sig råttgift kommer förmodligen äta mindre, medan en katt som har mask kommer få ökad aptit.

Om du är orolig över några förändringar hos din katt är det bäst att ta med dem till veterinären för en kontroll.


Kolla din katts ögon

Katter har fantastisk syn, viktigt är väldigt användbart inte bara för jakt, utan också för att uttrycka känslor. Det är därför väldigt viktigt att ögonen är i toppform. Om du tror att din katts syn har försämrats kan du kolla ett par saker innan du tar med hen till veterinären.


”En
Friska katter har klara rena ögon

Fysiskt utseende på ögonen - Om ögat ser grumligt ut eller har synliga skrapor kan det vara ett tecken på problem.

Rör någonting sakta mot din katt - När katter sitter ner med ögonen öppna kan du föra din hand eller en leksak mot hen. Om katten inte fokuserar på objektet eller reagerar när du flyttar leksaken mot ögonen kan det bero på att hen inte ser som hen ska.

Lys in i din katts ögon - Använd en liten ficklampa eller läslampa så att du kan lysa rakt in i din katts ögon. En frisk pupill kommer krympa, och katten blinkar, kisar eller kollar bort. En blind katt kommer visa väldigt lite eller ingen reaktion på ljuset i ögonen.

Sätt din katt på soffan och se hur hen tar sig ner - En frisk katt kommer hoppa ner utan att tänka på det, medan katter med dålig syn kommer sträcka ut tassarna som om de försöker ta reda på var golvet är innan de hoppar.


Kolla din kats öron

När du tänker på katter kommer du med största sannolikhet se deras karakteristiska öron framför dig. Katter hör väldigt bra, och kan vrida sina öron för att förbättra sin hörsel mot ett specifikt område. Med så stora öron är det inte förvånande att de kan drabbas av en rad olika öronproblem.


”En
Katter har fantastisk hörsel, men kan drabbas av öronproblem

Några saker du kan kolla:

Smuts och vax - Lite smuts och vax är helt normalt, så vad du egentligen letar efter är en stor uppbyggnad. Det är bra om du vet hur din katts öron ser ut när hen är frisk, så att du kan märka om det ändras.

Blod, rödhet eller inflammation - Alla dessa saker kan vara tecken på skador eller infektioner.

Lukt - Otrevlig lukt från öronen är vanligtvis ett tecken på öroninflammation.

Klåda - Om din katt kliar sig i öronen kan de ha fått öronkvalster.

Ropa på din katt från ett annat rum - Ett lätt sätt att se om din katts hörsel är okej, även om det inte är det bästa sättet eftersom många envisa katter struntar i att komma när man ropar. Du kan också försöka med att skaka på en burk där du förvarar kattgodis.


Om du tror att din katt har problem med sina öron bör du ta med hen till veterinären.


Kolla din katts mun

Katter har över 130 sorters bakterier i sina munnar, men de har mycket renare munnar än människor. Men precis som vi kan katter få problem med sina tänder och tandkött. För att upptäcka ett problem innan det blir allvarligt bör du regelbundet undersöka din katts mun. Om du börjar märka att din katt äter mindre än vanligt på grund av problem med sin käke eller mun kan det betyda att problemet startat för länge sedan.


”En
En vacker ung katt gäspar med sin munnen öppen

Att kolla din katts mun är superlätt och tar bara några minuter.

Se till att katten är bekväm - Den bästa tidpunkten att undersöka din katts mun är när hen ligger och vilar i ditt knä.

Lyft upp läppen - På båda sidor av överkäken där morrhåren kommer ut kan du lyfta upp huden för att se tänderna och tandköttet. Var försiktig med att stoppa fingrarna direkt i munnen eftersom hen kanske biter dig.

Undersök tänder och tandkött - Och se om du känner någon skillnad på kattens andedräkt.

Färg på tandköttet - Friskt tandkött är vanligtvis rosa. Brunt, svart eller rött tandkött är tecken på sjukdom.

Tandköttets position - En katt med tandköttsproblem kan få problem med att tandköttet rör sig bort från tanden och blottlägger tandroten.

Plack och tandsten - Om du märker av plack eller tandsten på din katts tänder är det möjligt att tanden under är väldigt skadad.

Blödande tandkött - Blod på tandköttet eller från tanden är ett säkert tecken på problem.

Söndriga eller lösa tänder - Det är viktigt att du snabbt agerar om du ser skadade eller lösa tänder eftersom de kan orsaka väldigt mycket smärta, speciellt om de varit skadade under en längre tid.

Klumpar och bulor - Abnormal vävnad som växer på tandköttet kan vara tecken på massvis med olika problem, så det är bäst att kolla upp dem så fort som möjligt.

Svullet tandkött - Detta händer ofta om det finns någon slags abscess i munnen, och kan vara väldigt smärtsamt.

Andedräkt - Katter är inte kända för att ha fantastisk andedräkt, men om du märker att katten luktar ovanligt illa kan det vara ett tecken på underliggande munproblem.


Om du upptäcker något av dessa problem med din katts mun, besök er veterinär så fort som möjligt. Det är alltid bäst att låta veterinären göra en undersökning även om du är tveksam på att något inte står rätt till eftersom munproblem snabbt kan bli allvarliga och orsaka stora problem för din katt.



Kommentarer

Oscar, 25 april 2020

Hej, min katt som heter Simba och är en hona och är 7 eller 8 år gammal tror jag. När jag tittade på hennes ögon så var dom typ sne eller nånting och hon spinner inget heller om man klappar henne. Betyder det att hon är sjuk eller har nån slags sjukdom?


Solveig, 15 augusti 2019

När Lukas snart 4 år, ligger och myser ibland , bredvid mig på kökssoffan eller på sängen. Jag smeker honom som vanligt, men sista veckorna händer något. Hans blinkhinnor kommer fram ca 1/3 del. Känner att han som spänner sig och är beredd att hugga mig i armen. Ser ut som om han skulle kunna "mörda" armen. Han var lite "bitsk" när han kom till mig för 2 år sedan, men är nu annars kelen och tillgiven. Innekatt. Inte avmagrad eller annat. Något som inte stämmer med honom som det är nu. ska beställa tid till veterinär för kontroll. Undrar bara , tills vi får komma dit.