Lyckligtvis är marsvin väldigt tuffa djur, och om de hålls rena och väl utfodrade blir de sällan sjuka. Det finns dock vissa saker du bör kolla varje dag för att se till att dina marsvin håller sig friska. Det gör också att du snabbt märker förändringar, och kan ta med dem till veterinären vid första tecken på sjukdom.
De flesta experter rekommenderar att du undersöker dina marsvin regelbundet
Ögon
Ögonen bör vara klara och ljusa, utan någon slags oklarhet eller utsöndring. Ett disigt öga kan vara ett tecken på att marsvinen fått ett sår till följd av en bit hö i ögat. Alla ögonproblem bör genast undersökas av en veterinär. Marsvin utsöndrar vanligtvis en mjölig vätska från sina ögon, vilken de lägger på sina tassar och använder för att ta hand om pälsen, så om du ser det behöver du inte oroa dig.
Nos
Nosen ska vara ren och, precis som med ögonen, inte rinna. All sorts vätska eller nysningar betyder att marsvinen förmodligen blivit förkylda.
Päls
Pälsen bör vara tjock och ren. Om du ser områden utan päls där huden är röd och irriterad kan marsvinen ha drabbats av kvalster. Håll ett öga på hen; kliar hen sig mer än vanligt? Kvalster läger sig under huden och leder till ett obekvämt tillstånd som kallas skabb, och ju tidigare du upptäcker problemet desto snabbare kan du behandla det, och det kommer dina marsvin tacka dig för. Ibland kan du kanske se små löss som vandrar omkring på pälsen. De är troligtvis hökvalster, och är helt ofarliga. En enkel schamponering får bort dem.
Tassar
Undersök klorna, och låt dem aldrig växa sig för långa. Marsvin har ingen päls på undersidan av tassarna, så undersök trampdynorna ofta för att se tecken på irritation. Om tassarna är ömma kan du behöva byta ströet i buren till någonting mjukare, träflis och mjukt ängshö är bäst.
Rumpan
Ja, den behöver också undersökas… Hela området måste hållas rent och torrt. Om ett marsvin är blött och luktar illa mellan benen kan det vara en urinvägsinfektion. Äldre hanar kan också få problem med att spillningen fastnar, och de kan inte längre äta den del av spillningen de borde få i sig. Din veterinär kan visa dig hur du hjälper dem.
Kommentarer
Det finns inga kommentarer än