Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Vanliga sjukdomar


Luftvägsinfektioner

Marsvin tillbringar större delen av sin tid runt luft som är fylld av små partiklar, så de är ganska mottagliga för att få infektioner i luftvägarna: nos, hals och lungor. Vissa symptom för dessa sjukdomar liknar de för allergier, men båda måste ses över av en veterinär, eftersom marsvinen kan ha svårt att andas, vilket givetvis kan blir väldigt allvarligt. Symptom inkluderar apati, minskad rörlighet, minskad aptit, upppuffad päls, nysningar, hosta, väsande andning och/eller rinnande nos och öron.


När du har tagit med marsvinet till veterinären är det troligt att de kommer rekommendera att försöka minska mängden damm och andra partiklar som marsvinen utsätts för, och de kan också skriva ut medicin, t.ex. antibiotika.


Skörbjugg

C-vitamin är otroligt viktigt för marsvin. Precis som oss människor kan de själv inte skapa eget C-vitamin, så de måste få i sig lite varje dag för att inte drabbas av dålig tandhälsa, minskad tillväxt och försvagat immunförsvar. Tyvärr kan du inte ge dina marsvin två doser vitamin en dag och ingenting nästa eftersom de inte kan förvara C-vitamin i kroppen och istället kommer göra sig av med vad de inte kan ta upp i urinet. Rekommenderat dagligt intag för marsvin är ungefär 10 mg per dag, och ungefär 30 mg för mer utsatta marsvin (sjuka, gravida eller växande).


Scurvy in young guinea pigs
Se till att unga marsvin får i sig massvis med C-vitamin

Skörbjugg orsakas av C-vitaminbrist, och symtom inkluderar avstannande tillväxt hos ungar, svullna och stela leder till den grad att de inte kan använda sina bakben för sig utan hoppar runt som kaniner. Extrema versioner av C-vitaminbrist leder till total förlamning av bakbenen, ihopsjunken hållning och allvarliga förökningsproblem som missfall och dödfödsel. C-vitaminbrist sänker också immunförsvaret kraftigt, så vi kan inte nog poängtera hur viktigt det är att de får i sig tillräckligt.


Skörbjugg orsakas av allvarlig C-vitaminbrist, men det finns andra sorters sjukdomar som är svårare att upptäcka. Låga bristnivåer kan leda till avstannande tillväxt och förkortade liv, men kan också göra marsvinen mer mottagliga för infektioner.


Det finns gott om födoämnen som inte har tillräckligt med C-vitamin för växande eller dräktiga (eller ammande) honor. Morötter, rödbetor och äpplen innehåller inte tillräckligt för dina marsvin, så byt ut mot broccoli och kål. En annan sak du kan göra är att lösa upp en C-vitaminbrustablett i marsvinens vatten, eller köp torrfoder berikat med C-vitamin.


Tumörer

När du gör din vanliga hälsokontroll på marsvinen är det bra att känna längs med huden för att se så att de inte har några knölar. Tumörer kan hittas överallt på kroppen, och om du känner någonting konstigt är det bäst att ta med marsvinet till veterinären, speciellt om det uppkommit plötsligt. Marsvin kan få cancer, men i mindre allvarliga fall kan det handla om cystor som går att behandla. Om knölen är hård kan det vara en ofarlig fettknuta, men om den växer eller redan är ganska stor måste du åka till veterinären direkt


Bölder

Bölder formas när ditt marsvin lider av en infektion och kroppen producerar olika substanser för att få problemet under kontroll. De kan växa överallt på kroppen, både under och på huden, och kan ibland upptäckas på grund av en hård ‘böldkapsel’ som bildas runt bölden. Om du märker att området runt ett öppet sår är svullet och rött och bildar en kapsel är det troligt att ditt marsvin har en böld. Om bölden ligger under huden kan du identifiera den om området har blivit varmt, bildat en knuta och håret på den börjar ramla av. Om du hinner ta med ditt marsvin till veterinären i tid kan hen dränera bölden och stoppa om såret på sätt sätt för att motverka ytterligare infektioner.


Om du märker att ditt marsvins böld har gått sönder måste du använda en bit gasbinda och tejp för att täcka över såret eftersom det är troligt att dina andra marsvins intresse för såret kan bli ett problem. Se till att tvätta såret noggrant med ett disinfektionsmedel, och ge sen marsvinet massvis med C-vitamin så att hen kan mota bort potentiella infektioner i såret.


Värmeslag

Marsvin som utsätts för höga temperaturer kan drabbas av värmeslag, vanligtvis om temperaturen överstiger 25 eller 26 grader. Med sin tjocka päls och oförmåga att svettas är marsvin extra utsatta, och det är viktigt att du håller koll på dem under sommaren och håller dem borta från direkt solljus, speciellt om de är inomhus.


Om ditt marsvin ligger ner och andas väldigt snabbt kan du hälla lite kallt (men inte iskallt) vatten på den för att svalka, och flytta hen till en sval plats, helst där det blåser lätt. Om den fortfarande andas häftigt, häll på lite mer kallt vatten och håll ett öga på den. För att förhindra värmeslag måste du ge dina marsvin stora skuggade platser att vara på, och se till att buren buren tillåter luft att blåsa in och ut.


Blåsstenar

Blåsstenar är ett tillstånd där stenar formas inne i urinblåsan på grund av uppbyggnad av kalcium. Det är ingenting vi råder dig att ta hand om själv, eftersom stenarna kan hindra marsvinen från att kissa, vilket i allvarliga fall kan leda till död inom 24 timmar. Symptom inkluderar väldigt lite eller ingen urin, utspänd urinblåsa (magen känns hård), och du kan ibland till och med känna stenar inne i ditt marsvin. Marsvinet kan också verka oroligt när hen kissar.


Kalciumuppbyggnad i blåsan kan leda till blod i urinet och infektioner, så kolla spillningen du slänger ut när du städar buren. Om du ser tecken på blod måste du ta med marsvinet till veterinären.


Urinproblem

Det är ofta svårt att upptäcka problem med marsvinens urinering, speciellt om du har en större grupp som bor tillsammans. Under dina regelbundna hälsokontroller, se till att du känner kring blåsan efter stenar precis under huden, och håll utkik efter en utvidgad blåsa. Istället för att vara mjuk och rörlig kommer magen då vara hård.


Det är också bra att undersöka ströet i buren när du rengör den, eftersom du där ibland kan hitta de första tecknen på att någonting inte står rätt till. Blod och diarre måste undersökas fort. Vi råder dig att genast kolla över alla marsvin om du ser något av dessa tecken.


Löss

Löss är vanliga insekter som lever på ditt marsvin. Pälsätare är små löss som lever på dina marsvins hår och hud. De är ungefär en millimeter långa och lever vanligtvis längst ner på hårstråna. Även om de äter hud och fett istället för att suga blod irriterar de marsvinen, och dina husdjur kan utveckla en allergi mot dem, vilket kan leda till att de börjar bita sig själva. Lyckligtvis är pälsätare lätta att bli av med om du har rätt behandling, oftast ett lusmedel från en bra djuraffär eller din veterinär. Tänk på att dessa parasiter är väldigt smittsamma, så du måste behandla alla dina marsvin på samma gång. Vi rekommenderar också att du rengör buren medan de behandlas för att minska risken för att de drabbas direkt igen.


take your pet to the vets if you are concerned
Veterinärkliniker med smådjursspecialister kan rekommendera vilket lusmedel du bör köpa

Kvalster

Skabbkvalster är en av de två främsta orsakerna till skabb. De är en otrevlig åkomma när kvalsterna gräver sig under marsvinens hud och orsakar mycket smärta. Symtomen är vanligtvis kliande, bitande, tunnare päls och kala fläckar. Dessa parasiter angriper ofta könet och frambenen. Det är otroligt smittsamt och måste behandlas omedelbart för att minska smärtan och risken för spridning. Du behöver ett speciellt schampo eller oralt maskmedel; du kan få båda hos din veterinär. Det är bra att använda schampot efter deras vanliga bad en gång i månaden för att förhindra eller behandla skabb tidigt. Du kan också använda den orala behandlingen två gånger om året som en förebyggande metod. Kom ihåg att skabb sprider sig genom hö, gräs och kontakt med andra marsvin.


Staticlöss (som faktiskt är kvalster) är mikroskopiska varelser om lever på ditt marsvins hud och springer upp och ner för hårstråna. Även om de är för små för att du ska kunna se dem kan du upptäcka deras ömsade hud som de lämnar på pälsen. De ser ut som ljust damm på mörka marsvin och vice versa. Static kan behandlas med kvalsterspray, men inte lusspray. Vissa djuraffärer säljer inte kvalsterspray, så du kan behöva kontakta din veterinär för att få tag på det.


Svampproblem

Det finns en rad olika svampinfektioner som kan drabba marsvin, och de kan vara otroligt obekväma. Kom ihåg att vissa av dessa är överförbara till människor, så det är viktigt att grundligt tvätta dina händer efter att du handskats med ditt husdjur, och använder handskar om du misstänker att de drabbats av svamp. Framför allt är det revorm som kan spridas till människor, och det är väldigt otrevligt, men kan lyckligtvis lätt behandlas med en kräm som din veterinär kan skriva ut.


Svampinfektioner (också kallade mykos) är väldigt smärtsamma för marsvin, och de visar symptom som håravfall, kliande, varm hud och en grusig substans på kropp och huvud. Som tur är finns det gott om schampon att använda för att behandla svamp. Denna handbok har en hel del om hur du behandlar svamp.


Marsvinsdiarre

Diarre hos marsvin orsakas ofta av att någonting är fel med deras kost. De kan ha fått i sig någonting mögligt, klippt gräs, någonting annorlunda än deras vanliga kost eller någonting som inte är bra för dem, och marsvin kan verkligen lida av detta tillstånd. Diarre hos marsvin kan ske i varierande grader, men det kan i allvarliga fall vara väldigt farligt och smärtsamt för ditt marsvin. Var medveten om att ett marsvin du just adopterat eller köpt kan drabbas av diarre eftersom du troligtvis ändrar deras kost något, så det är alltid bra att köpa deras gamla mat och byta gradvis. Det är också bra att komma ihåg att vissa grönsaker, t.ex. salladsblad, är väldigt laxerande för marsvin och kan leda till stora problem om de ges för ofta.


Diarre kan också vara ett symptom på en allvarlig marsvinssjukdom, enterit. Mild diarre kan behandlas med att endast ge hö och vatten i fyra eller fem dagar, men om det är allvarligt bör du ta med marsvinet till veterinären.


Tassproblem

Marsvin kan drabbas av problem med sina tassar om de skadat sig, är överviktiga eller drabbats av någon sjukdom. Trampdynorna kommer då inte vara rosa och friska, och marsvinet kan halta. Ett exempel på en sjukdom som drabbar tassarna är bumblefoot, en sorts klumpfot orsakad av svamp eller stafylokocker. Vad som än orsakat problemet med tassarna kan din veterinär hjälpa dig rekommendera den bästa behandlingen. Kanske krävs en speciell sorts spray eller antibiotika.


Om du märker en rispa på ditt marsvins tass när du undersöker hen, stryk på lite antiseptisk kräm och håll ett öga på ditt husdjur, så att du kan upptäcka en potentiell infektioner tidigt.


Marsvinsskador

Ditt marsvin kan skada sig på många olika sätt, från fall och glidningnar och bråk och slagsmål. Ett problem med att hålla marsvin friska är att de är väldigt stolta och stoiska djur som kommer vilja dölja potentiella problem från resten av världen för att minska risken att de blir retade eller tagna av rovdjur. Det betyder att det är viktigt att du undersöker dem regelbundet för att se att allt verkar stå rätt till. Kolla deras fötter, sära på pälsen och öppna försiktigt munnen om du kan. Om ditt marsvin har några direkta problem, t.ex. ett öppet sår, måste den träffa en veterinär så fort som möjligt.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än