En frisk och uppmärksam hona kommer göra allt som står i hennes makt för att se till att hennes ungar är friska. En bra kläckningsmaskin fungerar också bra. Men saker går inte alltid som man planerat, och det är inte ovanligt med missbildade eller döda undulatungar.
Döda ungar
Det finns en rad olika anledningar till att detta händer. För att undvika det, var medveten om följande faror:
- Äggvändning. En hona (eller en maskin) vänder regelbundet på äggen, så att ungen utvecklas ordentligt. Om äggen inte vänds åtminstone fem gånger om dagen kan den okläckta ungens tarmar fastna på sidan av äggskalet. En unge som drabbats av detta kommer födas med tarmarna på utsidan av kroppen, och kommer inte överleva.
- Temperatur. Om det är för varmt eller för kallt kommer äggen inte att kläckas. Värme kommer dessutom döda en nykläckt unge, medan kyla kommer tvinga honan att sitta så nära att de stackars ungarna kan få missbildningar eller i värsta fall dö.
- Luftfuktighet. Om miljön är för torr kan det hända att äggen inte kläcks. Om det är för låg luftfuktighet kan honan tvingas lämna redet för att blöta sina fjädrar innan hon sätter sig på äggen igen. Ett bad eller ett grunt fat med vatten i buren är därför superviktigt. En bra kläckare kommer ha kontroll på luftfuktigheten.
En sex dagar gammal undulatunge
- Ojämn ruvning. Om honan blir störd, och därför rör sig in och ut från redet för mycket kan ungarnas utveckling störas, och de kommer födas missbildade.
- Skakande. Ett ägg som ramlar ut redet tidigt under ruvningen, eller skakas på annat sätt, kommer inte producera ungar. I senare stadier av utvecklingen kan dessa störningar leda till missbildningar.
- Föroreningar. Gift i luften, vattnet eller maten, från sprayer, stekpannor, skadedjursmedel etc. kommer troligtvis döda eller skada ungarna. De kommer inte göra dina andra fåglar gott heller.
- Undernäring. Maten som föräldrarna ger ungarna måste vara av högsta kvalitet. En unge som dör trots att hen fått en bra kost kan ha drabbats av interna parasiter eller andra problem. Läs mer i vår del om hälsoproblem hos undulater här.
Kommentarer
Det finns inga kommentarer än